• 2651027829
  • tsiraki.marina@gmail.com
  • Στοά Ορφέα, κτίριο Α', 1ος Όροφος, Ιωάννινα

Home

Οι υπηρεσίες μας

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες γύρω από τους τομείς στους οποίους εξειδικεύεται η Περιοδοντολόγος-Εμφυτευματολόγος Μαρίνα Τσιράκη.

Περιοδοντολογία


• Θεραπεία ουλίτιδας

• Συντηρητική θεραπεία περιοδοντίτιδας

• Χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας

• Υποστηρικτική θεραπεία - Φάση διατήρησης αποτελέσματος

_
Εμφυτευματολογία


• Τοποθέτηση εμφυτευμάτων

• Ανύψωση ιγμόρειου άντρου με τη λιγότερο ατραυματική τεχνική Vesah χρησιμοποιώντας τις εγγλυφίδες Densah

• Καθαρισμός εμφυτευμάτων

• Θεραπεία περιεμφυτευματίτιδας

- Συντηρητική θεραπεία περιεμφυτευματίτιδας
- Χειρουργική θεραπεία περιεμφυτευματίτιδας

_
Εφαρμογές Laser και Χειρουργικές επεμβάσεις


• Πλαστική χειρουργική του Περιοδοντίου

- Προπροσθετική χειρουργική
- Ιστική αναγέννηση
- Ουλεκτομή / Ουλοπλαστική
- Κάλυψη υφιζήσεων

• Εξαγωγή έγκλειστου / ημιέγκλειστου φρονιμήτη

• Ακρορριζεκτομή

• Αποκάλυψη εγκλείστων κυνοδόντων για ορθοδοντικούς λόγους

_

Τομείς εξειδίκευσης

Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τους τομείς που εξειδικευόμαστε


Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να ταξινομηθεί σε χρόνια και επιθετική περιοδοντίτιδα.

Ως χρόνια περιοδοντίτιδα ορίζεται η λοίμωξη (μικροβιακής αιτιολογίας) που έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονώδη αντίδραση στην περιοχή των στηρικτικών περιοδοντικών ιστών με συνέπεια την προοδευτική απώλεια μαλακής πρόσφυσης, απώλεια οστού στήριξης των δοντιών και ως επακόλουθο το σχηματισμό περιοδοντικών θυλάκων και/ή υφίζησης των ούλων.

Σχέση χρόνιας ουλίτιδας με χρόνια περιοδοντίτιδα

Η χρόνια ουλίτιδα αποτελεί την πιο ήπια μορφή περιοδοντικής νόσου, μικροβιακής αιτιολογίας, που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αιμορραγία και έκδηλη φλεγμονή των ούλων. Η φλεγμονώδης διεργασία που συντελείται σε μια χρόνια ουλίτιδα δεν προκαλεί απώλεια περιδοντικών ιστών. Αν και η θεραπεία της χρόνιας ουλίτιδας είναι πλήρως προβλέψιμη, εάν παραμείνει αθεράπευτη μπορεί να προχωρήσει στους πιο εν τω βάθει περιοδοντικούς ιστούς και να μεταπέσει σε αρχόμενη περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα διαγιγνώσκεται με συνδυασμό κλινικής και ακτινογραφικής εξέτασης όπου συμπεραίνεται η απώλεια στηρικτικών περιοδοντικών ιστών (ούλα-οστούν στήριξης). Ανάλογα με τη βαρύτητα απώλειας περιοδοντικής πρόσφυσης μια χρόνια περιοδοντίτιδα μπορεί να διακριθεί σε 3 κατηγορίες, την αρχόμενη, μέτρια και προχωρημένη περιοδοντίτιδα

Το κύριο αίτιο της χρόνιας περιοδοντίτιδας είναι τα μικρόβια και τα προϊόντα αυτών. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα στοιχεία που γειτνιάζουν με τους περιοδοντικούς ιστούς και ευνοούν την πιο εύκολη κατακράτηση μικροβιακής πλάκας. Τέτοιοι προδιαθεσικοί παράγοντες θα μπορούσαν να είναι κάποιες ιδιαιτερότητες στην ανατομία των δοντιών, η στεβλοφυής θέση των δοντιών καθώς και τα όρια των διαφόρων οδοντικών αποκαταστάσεων. Συστηματικά νοσήματα όπως ο σακχαρώσης διαβήτης, οι μεταβολές των γεννητικών ορμονών κτλ μπορούν να μειώσουν τοπικά την άμυνα του ασθενούς και να επιδεινώσουν το μέγεθος της περιοδοντικής καταστροφής. Τέλος, το κάπνισμα και το stress αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επιδεινώσουν την περιοδοντική καταστροφή.

Τα συμπτώματα μιας περιοδοντικής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Κόκκινα ή πρησμένα ούλα

2. Ευαίσθητα ούλα

3. Ούλα που εύκολα αιμορραγούν

4. Κακοσμία στόματος

5. Υποχώρηση των ούλων

6. Κινητικότητα των δοντιών

Ποια είναι η θεραπεία της περιοδοντίτιδας; Είναι αρκετή η περιοδοντική θεραπεία για να λύσω το πρόβλημά μου;

Όσο σημαντική είναι η περιοδοντική θεραπεία άλλο τόσο σημαντική είναι και η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος μέσω της καθημερινής στοματικής φροντίδας που ασκεί ο ασθενής (οδοντόβουρτσα και μεσοδόντια βουρτσάκια) αλλά και μέσω της στενής προσκόλλησης του ασθενούς στο πρόγραμμα επανελέγχων. Κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται ο περιοδοντικός επανέλεγχος;

Το πρόγραμμα επανελέγχων εξατομικεύεται από τον θεράποντα ιατρό ανάλογα με το προφίλ του κάθε ασθενούς και τον κίνδυνο που διατρέχει για υποτροπή της περιοδοντικής νόσου συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως ύπαρξη συστηματικών νοσημάτων, κάπνισμα. ηλικία ασθενούς, επίπεδα στοματικής υγιεινής κτλ. Το πρόγραμμα διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος μπορεί να ποικίλλει και να ορίζεται σε 4-6 μήνες περιοδοντικό επανέλεγχο.

Τι περιλαμβάνει ο περιοδοντικός επανέλεγχος; Σε κάθε επανέλεγχο περιοδοντικού ασθενούς λαμβάνονται ξανά περιοδοντικές μετρήσεις σε όλα τα δόντια, γίνεται καθαρισμός καθώς και στίλβωση των δοντιών. Είναι επίπονος ο καθαρισμός σε κάθε περιοδοντικό επανέλεγχο;

Ο καθαρισμός ενός περιοδοντικού ασθενούς είναι λίγο περισσότερο επίπονος από τον καθαρισμό ενός ασθενούς χωρίς ιστορικό περιοδοντικής νόσου και αυτό συμβαίνει λόγω της έκθεσης των οδοντικών ριζών που είναι πλέον εκτεθειμένες στο στοματικό περιβάλλον μετά από τη θεραπεία περιοδοντίτιδας. Βέβαια η αίσθηση του πόνου είναι αρκετά υποκειμενική και εξαρτάται φυσικά και από την ανατομία των δοντιών. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα εάν ο καθαρισμός είναι αρκετά επίπονος να γίνει σε δύο συνεδρίες με τοπική αναισθησία.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την πιο σύγχρονη μέθοδο θεραπείας για την αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων ελλειπόντων δοντιών. Είναι κατασκευασμένα από ένα βιοσυμβατό μέταλλο που ονομάζεται τιτάνιο το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνεται/ ενώνεται (οστεοενσωμάτωση) με το κόκαλο/οστούν των γνάθων. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επίτευξη πλήρους οστεοενσωμάτωσης μπορεί να ποικίλλει αναλόγως της ποιότητας του οστού των γνάθων ή/και αναλόγως της ποιότητας της επιφάνειας των εμφυτευμάτων (υδρόφιλα εμφυτεύματα) όμως ένας μέσος όρος μπορεί να ανέρχεται στις 6-12 εβδομάδες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορούν να τοποθετηθούν οι επιεφυτευματικές αποκαταστάσεις που αναλόγως της περίπτωσης μπορεί να είναι μια στεφάνη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία.

Η μακροβιότητα των επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων έχει πλέον μελετηθεί επαρκώς και τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ υψηλά και συγκρίσιμα με εκείνα μια απλής στεφάνης ή μιας γέφυρας.

Το κύριο πλεονέκτημα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ότι πλέον ο ασθενής μπορεί να αντικαταστήσει ένα δόντι το οποίο χάνεται ή λείπει συγγενώς χωρίς να χρειαστεί να τροχίσει τα δυο διπλανά του δόντια για την τοποθέτηση μιας γέφυρας. Σε ελλείψεις περισσοτέρων δοντιών όταν πλέον δεν υπάρχουν οπίσθια δόντια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στηρίγματα γεφυρών ο ασθενής μπορεί να αποφύγει μια λύση κλασικής Προσθετικής με κινητή οδοντοστοιχία βάζοντας σε στρατηγικές θέσεις εμφυτεύματα και κατασκευάζοντας μια ακίνητη επιεμφυτευματική αποκατάσταη. Τέλος, άτομα με ήδη υπάρχουσες κινητές ολικές οδοντοστοιχίες οι οποίες δεν έχουν καλή εφαρμογή ή δεν προσφέρουν ικανοποιητική μασητική ικανότητα μπορούν μπορούν να επωφεληθούν μετατρέποντας τις κινητές οδοντοστοιχίες σε οδοντοστοιχίες με στήριξη σε εμφυτεύματα. Σε πολλές περιπτώσεις, ενδείκνυται η άμεση τοποθέτηση και φόρτιση του εμφυτεύματος, κυρίως σε πρόσθια δόντια. Δηλαδή, την ημέρα της εξαγωγής του δοντιού τοποθετείται το εμφύτευμα και άμεσα τοποθετείται σε αυτό κάποια προσωρινή αποκατάσταση, μέχρι να περάσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την οστεοενσωμάτωση και να μπορεί να τοποθετηθεί πλέον η μόνιμη προσθετική εργασία. Έρευνες έχουν δείξει πως η άμεση τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε πρόσθια μη περιοδοντικά δόντια, μπορούν να διατηρήσουν ανέπαφη την αισθητική και αρχιτεκτονική των μαλακών ιστών, προσφέροντας μια πολύ αισθητική επιεμφυτευματική αποκατάσταση. Ωστόσο, η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων έχει ένα πιο υψηλό κοστολόγιο και δεν ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση. Θα πρέπει να συνυπολογίζεται το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς και να γίνεται ένα ενδελεχές σχέδιο θεραπείας ανάλογο με τις εκάστοτε ανάγκες.

Τα στάδια που απαιτούνται για την τοποθέτηση ενός ή περισσοτέρων εμφυτευμάτων είναι:

1) Προεγχειρητικός έλεγχος. Διενεργείται πλήρης κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος του ασθενούς και βάσει των ευρημάτων καθορίζεται ο ακριβής αριθμός και θέση των εμφυτευμάτων που χρειάζεται η κάθε περίπτωση.

2) Χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στις θέσεις όπου έχουν αποφασιστεί από τον προεγχειρητικό έλεγχο.

3) Αναμονή για επίτευξη οστεοενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων με το κόκκαλο του ασθενούς και αποκάλυψη των εμφυτευμάτων στο στοματικό περιβάλλον.

4) Μετά από χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων για διαμόρφωση των μαλακών ιστών μπορούν να ληφθούν τα αποτυπώματα/μέτρα για την κατασκευή της επιεμφυτευματικής αποκατάστασης.

Η σωστή στοματική υγιεινή εξασφαλίζει στους ασθενείς μας στόμα υγιές και με ευχάριστη αναπνοή. Αυτό σημαίνει ότι:

• Τα δόντια διατηρούνται καθαρά και χωρίς υπολείμματα τροφών και μικροβίων

• Τα ούλα διατηρούνται υγιή και δεν ματώνουν με τη βούρτσα ή με το νήμα

• Δεν υπάρχει κακοσμία στόματος

Εάν οι ασθενείς μας διαπιστώνουν πόνο ή αιμορραγία στα ούλα με την οδοντόβουρτσα ή το νήμα και εάν η αναπνοή είναι μονίμως δυσάρεστη, τότε θα πρέπει να επισκεφθούν τον οδοντίατρό ή ειδικό περιοδοντολόγο.

Η στοματική υγεία των ασθενών μας μπορεί να βελτιωθεί όταν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση πάνω στις μεθόδους στοματικής υγιεινής αλλά η βελτίωση αυτή δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν δεν υπάρχει συνεχής ενημέρωση και παρότρυνση των ασθενών μας. Το τελευταίο αναδεικνύει τη σπουδαιότητα των τακτικών επανελέγχων και θεραπευτικών επανεξετάσεων για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος (υποστηρικτική θεραπεία).

Οι οδηγίες στοματικής υγιεινής πρέπει να εξειδικεύονται αναλόγως την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Μια λογική πρόταση για τη διατήρηση της υγείας των ούλων είναι να γίνεται το βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα και για την πρόληψη εμφάνισης τερηδονικών βλαβών το βούρτσισμα αυτό να γίνεται κατά προτίμηση με φθοριούχο οδοντόκρεμα και μετά τα γεύματα. Η στοματική υγιεινή των ασθενών μας θα πρέπει να περιλαμβάνει το βούρτισμα των δοντιών με τη χρήση οδοντόβουρτσας, τη χρήση μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού καθώς και τον καθαρισμό της γλώσσας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η χρήση των μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού είναι εξίσου σημαντική με τη χρήση της οδοντόβουρτσας καθώς είναι απολύτως τεκμηριωμένο ότι οι βλάβες των ιστών στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα καθώς και οι τερηδονικές βλάβες πρωτοεμφανίζονται στις μεσοδόντιες περιοχές εξαιτίας της ανεπαρκούς απομάκρυνσης της μικροβιακής πλάκας με την αποκλειστική χρήση μόνο της οδοντόβουρτσας.