Τι είναι η περιοδοντίτιδα;
Η περιοδοντίτιδα μπορεί να ταξινομηθεί σε χρόνια και επιθετική περιοδοντίτιδα.
Ως χρόνια περιοδοντίτιδα ορίζεται η λοίμωξη (μικροβιακής αιτιολογίας) που έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονώδη αντίδραση στην περιοχή των στηρικτικών περιοδοντικών ιστών με συνέπεια την προοδευτική απώλεια μαλακής πρόσφυσης, απώλεια οστού στήριξης των δοντιών και ως επακόλουθο το σχηματισμό περιοδοντικών θυλάκων και/ή υφίζησης των ούλων.
Σχέση χρόνιας ουλίτιδας με χρόνια περιοδοντίτιδα
Η χρόνια ουλίτιδα αποτελεί την πιο ήπια μορφή περιοδοντικής νόσου, μικροβιακής αιτιολογίας, που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αιμορραγία και έκδηλη φλεγμονή των ούλων. Η φλεγμονώδης διεργασία που συντελείται σε μια χρόνια ουλίτιδα δεν προκαλεί απώλεια περιδοντικών ιστών. Αν και η θεραπεία της χρόνιας ουλίτιδας είναι πλήρως προβλέψιμη, εάν παραμείνει αθεράπευτη μπορεί να προχωρήσει στους πιο εν τω βάθει περιοδοντικούς ιστούς και να μεταπέσει σε αρχόμενη περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα διαγιγνώσκεται με συνδυασμό κλινικής και ακτινογραφικής εξέτασης όπου συμπεραίνεται η απώλεια στηρικτικών περιοδοντικών ιστών (ούλα-οστούν στήριξης). Ανάλογα με τη βαρύτητα απώλειας περιοδοντικής πρόσφυσης μια χρόνια περιοδοντίτιδα μπορεί να διακριθεί σε 3 κατηγορίες, την αρχόμενη, μέτρια και προχωρημένη περιοδοντίτιδα.
Το κύριο αίτιο της χρόνιας περιοδοντίτιδας είναι τα μικρόβια και τα προϊόντα αυτών. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα στοιχεία που γειτνιάζουν με τους περιοδοντικούς ιστούς και ευνοούν την πιο εύκολη κατακράτηση μικροβιακής πλάκας. Τέτοιοι προδιαθεσικοί παράγοντες θα μπορούσαν να είναι κάποιες ιδιαιτερότητες στην ανατομία των δοντιών, η στεβλοφυής θέση των δοντιών καθώς και τα όρια των διαφόρων οδοντικών αποκαταστάσεων. Συστηματικά νοσήματα όπως ο σακχαρώσης διαβήτης, οι μεταβολές των γεννητικών ορμονών κτλ μπορούν να μειώσουν τοπικά την άμυνα του ασθενούς και να επιδεινώσουν το μέγεθος της περιοδοντικής καταστροφής. Τέλος, το κάπνισμα και το stress αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επιδεινώσουν την περιοδοντική καταστροφή.
Τα συμπτώματα μιας περιοδοντικής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κόκκινα ή πρησμένα ούλα
- Ευαίσθητα ούλα
- Ούλα που εύκολα αιμορραγούν
- Κακοσμία στόματος
- Υποχώρηση των ούλων
- Κινητικότητα των δοντιών
Είναι αρκετή η περιοδοντική θεραπεία για να λύσω το πρόβλημά μου;
Η περιοδοντική θεραπεία ανάλογα με την βαρύτητα, την έκταση και το σχέδιο θεραπείας ενδέχεται να περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο συντηρητική φάση κατά την οποία πραγματοποιείται απομάκρυνση των μικροβιακών εναποθέσεων και της τρυγίας/πέτρας που υπάρχει κάτω από τα ούλα σε επαφή με την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού μέσω της χρήσης συσκευών υπερήχων, εργαλείων απόξεσης/ξέστρων και laser όπου ενδείκνυται, ή και να συμπληρώνεται με τις ενδεδειγμένες για κάθε περίπτωση χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης.. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και είναι γενικά ανώδυνη, τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όσο και κατά τη φάση της επούλωσης και αποθεραπείας. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να συμπληρώνεται με τη συστηματική χρήση αντιβιοτικών από τον ασθενή,
Η διάρκεια της περιοδοντικής θεραπείας συνήθως κυμαίνεται από 3-4 εβδομάδες και γίνεται ο πρώτος επανέλεγχος του περιοδοντικού ασθενούς σε 4-6 εβδομάδες μετά το πέρας της θεραπείας. Καθ΄όλη τη διάρκεια της θεραπείας δίνεται έμφαση στη σωστή στοματική υγιεινή καθώς αυτή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για ένα επιτυχημένο θεραπευτικό αποτέλεσμα αλλά και για τη μακροχρόνια και χωρίς υποτροπές διατήρηση αυτού
Όσο σημαντική είναι η περιοδοντική θεραπεία άλλο τόσο σημαντική είναι και η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος μέσω της καθημερινής στοματικής φροντίδας που ασκεί ο ασθενής (οδοντόβουρτσα και μεσοδόντια βουρτσάκια) αλλά και μέσω της στενής προσκόλλησης του ασθενούς στο πρόγραμμα επανελέγχων.
Κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται ο περιοδοντικός επανέλεγχος;
Το πρόγραμμα επανελέγχων εξατομικεύεται από τον θεράποντα ιατρό ανάλογα με το προφίλ του κάθε ασθενούς και τον κίνδυνο που διατρέχει για υποτροπή της περιοδοντικής νόσου συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως ύπαρξη συστηματικών νοσημάτων, κάπνισμα. ηλικία ασθενούς, επίπεδα στοματικής υγιεινής κτλ. Το πρόγραμμα διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος μπορεί να ποικίλλει και να ορίζεται σε 4-6 μήνες περιοδοντικό επανέλεγχο.
Τι περιλαμβάνει ο περιοδοντικός επανέλεγχος;
Σε κάθε επανέλεγχο περιοδοντικού ασθενούς λαμβάνονται ξανά περιοδοντικές μετρήσεις σε όλα τα δόντια, γίνεται καθαρισμός καθώς και στίλβωση των δοντιών.
Είναι επίπονος ο καθαρισμός σε κάθε περιοδοντικό επανέλεγχο;
Ο καθαρισμός ενός περιοδοντικού ασθενούς είναι λίγο περισσότερο επίπονος από τον καθαρισμό ενός ασθενούς χωρίς ιστορικό περιοδοντικής νόσου και αυτό συμβαίνει λόγω της έκθεσης των οδοντικών ριζών που είναι πλέον εκτεθειμένες στο στοματικό περιβάλλον μετά από τη θεραπεία περιοδοντίτιδας. Βέβαια η αίσθηση του πόνου είναι αρκετά υποκειμενική και εξαρτάται φυσικά και από την ανατομία των δοντιών. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα εάν ο καθαρισμός είναι αρκετά επίπονος να γίνει σε δύο συνεδρίες με τοπική αναισθησία.