ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Στοματική Υγιεινή

Η σωστή στοματική υγιεινή εξασφαλίζει στους ασθενείς μας στόμα υγιές και με ευχάριστη αναπνοή. Αυτό σημαίνει ότι:

 • Τα δόντια διατηρούνται καθαρά και χωρίς υπολείμματα τροφών και μικροβίων
 • Τα ούλα διατηρούνται υγιή και δεν ματώνουν με τη βούρτσα ή με το νήμα
 • Δεν υπάρχει κακοσμία στόματος
  Εάν οι ασθενείς μας διαπιστώνουν πόνο ή αιμορραγία στα ούλα με την οδοντόβουρτσα ή το νήμα και εάν η αναπνοή είναι μονίμως δυσάρεστη, τότε θα πρέπει να επισκεφθούν τον οδοντίατρό ή ειδικό περιοδοντολόγο.
  Η στοματική υγεία των ασθενών μας μπορεί να βελτιωθεί όταν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση πάνω στις μεθόδους στοματικής υγιεινής αλλά η βελτίωση αυτή δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν δεν υπάρχει συνεχής ενημέρωση και παρότρυνση των ασθενών μας. Το τελευταίο αναδεικνύει τη σπουδαιότητα των τακτικών επανελέγχων και θεραπευτικών επανεξετάσεων για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος (υποστηρικτική θεραπεία).
  Οι οδηγίες στοματικής υγιεινής πρέπει να εξειδικεύονται αναλόγως την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Μια λογική πρόταση για τη διατήρηση της υγείας των ούλων είναι να γίνεται το βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα και για την πρόληψη εμφάνισης τερηδονικών βλαβών το βούρτσισμα αυτό να γίνεται κατά προτίμηση με φθοριούχο οδοντόκρεμα και μετά τα γεύματα. Η στοματική υγιεινή των ασθενών μας θα πρέπει να περιλαμβάνει το βούρτισμα των δοντιών με τη χρήση οδοντόβουρτσας, τη χρήση μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού καθώς και τον καθαρισμό της γλώσσας σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  Η χρήση των μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού είναι εξίσου σημαντική με τη χρήση της οδοντόβουρτσας καθώς είναι απολύτως τεκμηριωμένο ότι οι βλάβες των ιστών στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα καθώς και οι τερηδονικές βλάβες πρωτοεμφανίζονται στις μεσοδόντιες περιοχές εξαιτίας της ανεπαρκούς απομάκρυνσης της μικροβιακής πλάκας με την αποκλειστική χρήση μόνο της οδοντόβουρτσας.