ΥΦΙΖΗΣΕΙΣ

Υφίζηση ονομάζεται η υποχώρηση των ούλων που προκαλείται κυρίως λόγω έντονου και δυναμικού βουρτσίσματος, λόγω φλεγμονής και περιοδοντίτιδας, λεπτού βιότυπου ούλων, ή λόγω κακής θέσης του δοντιού στο φραγμό. Όταν έχουμε υφιζήσεις δημιουργείται η εντύπωση ότι τα δόντια είναι πολύ μακριά, μεγάλα και κίτρινα, γιατί οι ρίζες των δοντιών εκτίθενται στο στοματικό περιβάλλον με αποτέλεσμα τα δόντια να είναι ευαίσθητα σε θερμικά και χημικά ερεθίσματα (δηλαδή πονάνε στο κρύο, το ζεστό, το ξινό ή το γλυκό) και περισσότερο επιρρεπή στη μικροβιακή προσβολή, με μεγάλο κίνδυνο δημιουργίας τερηδόνας στη ρίζα του δοντιού και φλεγμονής στα ούλα και περαιτέρω επιδείνωσης της υφίζησης.
Πριν την κάλυψη των υφιζήσεων θα πρέπει να απομονωθεί ο αιτιολογικός παράγοντας πρόκλησής τους (όπως ο τραυματικός τρόπος βουρτσίσματος) και να έχουν γίνει οι απαραίτητες περιοδοντικές ή άλλες θεραπείες που απαιτούνται.
Η κάλυψη υφιζήσεων (εκτεθειμένων ριζών) είναι μια πλαστική μικροχειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για να αποκαταστήσει τα ούλα που έχουν υποχωρήσει και μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Κατά τις αισθητικές αυτές παρεμβάσεις χρησιμοποιείται μόσχευμα μαλακών ιστών που λαμβάνεται από την υπερώα των ασθενών ή άλλα μοσχεύματα συνθετικής ή ζωικής προέλευσης που έχουν δεχθεί ειδική επεξεργασία για να είναι απόλυτα ασφαλή. Τα μοσχεύματα αυτά –αφού πρώτα διαμορφωθεί κατάλληλα η περιοχή της υφίζησης (ρίζα και ούλα)- ράβονται γύρω από το δόντι, ώστε να καλύπτεται η εκτεθειμένη επιφάνεια. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να εφαρμόζονται σε ένα ή περισσότερα δόντια ταυτόχρονα, ενώ επίσης στις περιπτώσεις που οι υφιζήσεις είναι πολύ μεγάλες μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη επέμβαση για να αντιμετωπιστεί πλήρως το πρόβλημα. Η επέμβαση είναι απλή και ανώδυνη, γίνεται στο ιατρείο με χρήση μεγένθυνσης , υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής πρέπει να περιμένει ελαφρύ οίδημα στην περιοχή για τις πρώτες δύο μέρες. Στον ασθενή δίνονται αναλυτικές μετεγχειρητικές οδηγίες ενώ διενεργούνται τακτικές επανεξετάσεις ώστε να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Επούλωση 3 μηνών