ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ

Τι είναι ο περιοδοντολόγος;

Ο περιοδοντολόγος είναι ο οδοντίατρος που έχει εξειδικευθεί κατόπιν μεταπτυχιακής μετεκπαίδευσης με ζητήματα που αφορούν την υγεία των περιοδοντικών ιστών, δηλαδή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι.

Ασχολείται επομένως με το κόκκαλο της γνάθου (φατνιακό οστούν), τα ούλα, την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού (οστείνη) και το περιρρίζιο (ίνες που συνδέουν την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού με το φατνίο του), τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας και αποκατάστασης νόσου (συντηρητική ή/και χειρουργική θεραπεία ουλίτιδας-περιοδοντίτιδας, αντιμετώπιση ενδοπεριοδοντικών προβλημάτων). Επίσης, ο εξειδικευμένος περιοδοντολόγος ασχολείται με την απόδοση ή αποκατάσταση της αισθητικής των περιοδοντικών ιστών ( αναπλάσεις σκληρών και μαλακών ιστών) καθώς και την εξειδικευμένη τοποθέτηση οδοντικών οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα αποτελεί στενό συνεργάτη άλλων ειδικοτήτων όπως οι καρδιολόγοι, διαβητολόγοι κ.ά. αφού έχει ανευρεθεί συσχέτιση των περιοδοντικών νοσημάτων με άλλα σοβαρά συστηματική νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. η αθηρωμάτωση αγγείων, η νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια αναπνευστική νοσήματα κ.ά.