• 2651027829
  • tsiraki.marina@gmail.com
  • Στοά Ορφέα, κτίριο Α', 1ος Όροφος, Ιωάννινα

Home

Οι υπηρεσίες μας

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες γύρω από τους τομείς στους οποίους εξειδικεύεται η Περιοδοντολόγος-Εμφυτευματολόγος Μαρίνα Τσιράκη.

Περιοδοντολογία


• Θεραπεία ουλίτιδας

• Συντηρητική θεραπεία περιοδοντίτιδας

• Χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας

• Υποστηρικτική θεραπεία - Φάση διατήρησης αποτελέσματος

_
Εμφυτευματολογία


• Τοποθέτηση εμφυτευμάτων

• Ανύψωση ιγμόρειου άντρου με τη λιγότερο ατραυματική τεχνική Vesah χρησιμοποιώντας τις εγγλυφίδες Densah

• Καθαρισμός εμφυτευμάτων

• Θεραπεία περιεμφυτευματίτιδας

- Συντηρητική θεραπεία περιεμφυτευματίτιδας
- Χειρουργική θεραπεία περιεμφυτευματίτιδας

_
Εφαρμογές Laser


• Λήψη βιοψιών

• Αποκάλυψη εγκλείστων

• Αφαίρεση ινωμάτων

• Ουλεκτομή / Ουλοπλαστική

• Θεραπεία συριγγίων

• Αφαίρεση υπερπλασιών

• Θεραπεία επώδυνων βλαβών στοματικού βλεννογόνου από ομαλό λειχήνα, ερπητολοίμωξη

_
Χειρουργικές επεμβάσεις


• Πλαστική χειρουργική του Περιοδοντίου

- Προπροσθετική χειρουργική
- Ιστική αναγέννηση
- Ουλεκτομή / Ουλοπλαστική
- Κάλυψη υφιζήσεων

• Εξαγωγή έγκλειστου / ημιέγκλειστου φρονιμήτη

• Ακρορριζεκτομή

• Αποκάλυψη εγκλείστων κυνοδόντων για ορθοδοντικούς λόγους

_

Τομείς εξειδίκευσης

Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τους τομείς που εξειδικευόμαστε

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να ταξινομηθεί σε χρόνια και επιθετική περιοδοντίτιδα.

Ως χρόνια περιοδοντίτιδα ορίζεται η λοίμωξη (μικροβιακής αιτιολογίας) που έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονώδη αντίδραση στην περιοχή των στηρικτικών περιοδοντικών ιστών με συνέπεια την προοδευτική απώλεια μαλακής πρόσφυσης, απώλεια οστού στήριξης των δοντιών και ως επακόλουθο το σχηματισμό περιοδοντικών θυλάκων και/ή υφίζησης των ούλων.

Σχέση χρόνιας ουλίτιδας με χρόνια περιοδοντίτιδα

Η χρόνια ουλίτιδα αποτελεί την πιο ήπια μορφή περιοδοντικής νόσου, μικροβιακής αιτιολογίας, που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αιμορραγία και έκδηλη φλεγμονή των ούλων. Η φλεγμονώδης διεργασία που συντελείται σε μια χρόνια ουλίτιδα δεν προκαλεί απώλεια περιδοντικών ιστών. Αν και η θεραπεία της χρόνιας ουλίτιδας είναι πλήρως προβλέψιμη, εάν παραμείνει αθεράπευτη μπορεί να προχωρήσει στους πιο εν τω βάθει περιοδοντικούς ιστούς και να μεταπέσει σε αρχόμενη περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα διαγιγνώσκεται με συνδυασμό κλινικής και ακτινογραφικής εξέτασης όπου συμπεραίνεται η απώλεια στηρικτικών περιοδοντικών ιστών (ούλα-οστούν στήριξης). Ανάλογα με τη βαρύτητα απώλειας περιοδοντικής πρόσφυσης μια χρόνια περιοδοντίτιδα μπορεί να διακριθεί σε 3 κατηγορίες, την αρχόμενη, μέτρια και προχωρημένη περιοδοντίτιδα.

Το κύριο αίτιο της χρόνιας περιοδοντίτιδας είναι τα μικρόβια και τα προϊόντα αυτών. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα στοιχεία που γειτνιάζουν με τους περιοδοντικούς ιστούς και ευνοούν την πιο εύκολη κατακράτηση μικροβιακής πλάκας. Τέτοιοι προδιαθεσικοί παράγοντες θα μπορούσαν να είναι κάποιες ιδιαιτερότητες στην ανατομία των δοντιών, η στεβλοφυής θέση των δοντιών καθώς και τα όρια των διαφόρων οδοντικών αποκαταστάσεων. Συστηματικά νοσήματα όπως ο σακχαρώσης διαβήτης, οι μεταβολές των γεννητικών ορμονών κτλ μπορούν να μειώσουν τοπικά την άμυνα του ασθενούς και να επιδεινώσουν το μέγεθος της περιοδοντικής καταστροφής. Τέλος, το κάπνισμα και το stress αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επιδεινώσουν την περιοδοντική καταστροφή.

Τα συμπτώματα μιας περιοδοντικής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Κόκκινα ή πρησμένα ούλα

2. Ευαίσθητα ούλα

3. Ούλα που εύκολα αιμορραγούν

4. Κακοσμία στόματος

5. Υποχώρηση των ούλων

6. Κινητικότητα των δοντιών

Ποια είναι η θεραπεία της περιοδοντίτιδας; Είναι αρκετή η περιοδοντική θεραπεία για να λύσω το πρόβλημά μου;

Η περιοδοντική θεραπεία ανάλογα με την βαρύτητα, την έκταση και το σχέδιο θεραπείας ενδέχεται να περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο συντηρητική φάση κατά την οποία πραγματοποιείται απομάκρυνση των μικροβιακών εναποθέσεων και της τρυγίας/πέτρας που υπάρχει κάτω από τα ούλα σε επαφή με την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού μέσω της χρήσης συσκευών υπερήχων, εργαλείων απόξεσης/ξέστρων και laser όπου ενδείκνυται, ή και να συμπληρώνεται με τις ενδεδειγμένες για κάθε περίπτωση χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και είναι γενικά ανώδυνη, τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όσο και κατά τη φάση της επούλωσης και αποθεραπείας. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να συμπληρώνεται με τη συστηματική χρήση αντιβιοτικών από τον ασθενή.

Η διάρκεια της περιοδοντικής θεραπείας συνήθως κυμαίνεται από 3-4 εβδομάδες και γίνεται ο πρώτος επανέλεγχος του περιοδοντικού ασθενούς σε 4-6 εβδομάδες μετά το πέρας της θεραπείας. Καθ΄όλη τη διάρκεια της θεραπείας δίνεται έμφαση στη σωστή στοματική υγιεινή καθώς αυτή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για ένα επιτυχημένο θεραπευτικό αποτέλεσμα αλλά και για τη μακροχρόνια και χωρίς υποτροπές διατήρηση αυτού.

Όσο σημαντική είναι η περιοδοντική θεραπεία άλλο τόσο σημαντική είναι και η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος μέσω της καθημερινής στοματικής φροντίδας που ασκεί ο ασθενής (οδοντόβουρτσα και μεσοδόντια βουρτσάκια) αλλά και μέσω της στενής προσκόλλησης του ασθενούς στο πρόγραμμα επανελέγχων. Κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται ο περιοδοντικός επανέλεγχος;

Το πρόγραμμα επανελέγχων εξατομικεύεται από τον θεράποντα ιατρό ανάλογα με το προφίλ του κάθε ασθενούς και τον κίνδυνο που διατρέχει για υποτροπή της περιοδοντικής νόσου συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως ύπαρξη συστηματικών νοσημάτων, κάπνισμα. ηλικία ασθενούς, επίπεδα στοματικής υγιεινής κτλ. Το πρόγραμμα διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος μπορεί να ποικίλλει και να ορίζεται σε 4-6 μήνες περιοδοντικό επανέλεγχο.

Τι περιλαμβάνει ο περιοδοντικός επανέλεγχος; Σε κάθε επανέλεγχο περιοδοντικού ασθενούς λαμβάνονται ξανά περιοδοντικές μετρήσεις σε όλα τα δόντια, γίνεται καθαρισμός καθώς και στίλβωση των δοντιών. Είναι επίπονος ο καθαρισμός σε κάθε περιοδοντικό επανέλεγχο;

Ο καθαρισμός ενός περιοδοντικού ασθενούς είναι λίγο περισσότερο επίπονος από τον καθαρισμό ενός ασθενούς χωρίς ιστορικό περιοδοντικής νόσου και αυτό συμβαίνει λόγω της έκθεσης των οδοντικών ριζών που είναι πλέον εκτεθειμένες στο στοματικό περιβάλλον μετά από τη θεραπεία περιοδοντίτιδας. Βέβαια η αίσθηση του πόνου είναι αρκετά υποκειμενική και εξαρτάται φυσικά και από την ανατομία των δοντιών. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα εάν ο καθαρισμός είναι αρκετά επίπονος να γίνει σε δύο συνεδρίες με τοπική αναισθησία.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την πιο σύγχρονη μέθοδο θεραπείας για την αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων ελλειπόντων δοντιών. Είναι κατασκευασμένα από ένα βιοσυμβατό μέταλλο που ονομάζεται τιτάνιο το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνεται/ ενώνεται (οστεοενσωμάτωση) με το κόκαλο/οστούν των γνάθων. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επίτευξη πλήρους οστεοενσωμάτωσης μπορεί να ποικίλλει αναλόγως της ποιότητας του οστού των γνάθων ή/και αναλόγως της ποιότητας της επιφάνειας των εμφυτευμάτων (υδρόφιλα εμφυτεύματα) όμως ένας μέσος όρος μπορεί να ανέρχεται στις 6-12 εβδομάδες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορούν να τοποθετηθούν οι επιεφυτευματικές αποκαταστάσεις που αναλόγως της περίπτωσης μπορεί να είναι μια στεφάνη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία.

Η μακροβιότητα των επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων έχει πλέον μελετηθεί επαρκώς και τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ υψηλά και συγκρίσιμα με εκείνα μια απλής στεφάνης ή μιας γέφυρας.

Το κύριο πλεονέκτημα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ότι πλέον ο ασθενής μπορεί να αντικαταστήσει ένα δόντι το οποίο χάνεται ή λείπει συγγενώς χωρίς να χρειαστεί να τροχίσει τα δυο διπλανά του δόντια για την τοποθέτηση μιας γέφυρας. Σε ελλείψεις περισσοτέρων δοντιών όταν πλέον δεν υπάρχουν οπίσθια δόντια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στηρίγματα γεφυρών ο ασθενής μπορεί να αποφύγει μια λύση κλασικής Προσθετικής με κινητή οδοντοστοιχία βάζοντας σε στρατηγικές θέσεις εμφυτεύματα και κατασκευάζοντας μια ακίνητη επιεμφυτευματική αποκατάσταη. Τέλος, άτομα με ήδη υπάρχουσες κινητές ολικές οδοντοστοιχίες οι οποίες δεν έχουν καλή εφαρμογή ή δεν προσφέρουν ικανοποιητική μασητική ικανότητα μπορούν μπορούν να επωφεληθούν μετατρέποντας τις κινητές οδοντοστοιχίες σε οδοντοστοιχίες με στήριξη σε εμφυτεύματα. Σε πολλές περιπτώσεις, ενδείκνυται η άμεση τοποθέτηση και φόρτιση του εμφυτεύματος, κυρίως σε πρόσθια δόντια. Δηλαδή, την ημέρα της εξαγωγής του δοντιού τοποθετείται το εμφύτευμα και άμεσα τοποθετείται σε αυτό κάποια προσωρινή αποκατάσταση, μέχρι να περάσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την οστεοενσωμάτωση και να μπορεί να τοποθετηθεί πλέον η μόνιμη προσθετική εργασία. Έρευνες έχουν δείξει πως η άμεση τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε πρόσθια μη περιοδοντικά δόντια, μπορούν να διατηρήσουν ανέπαφη την αισθητική και αρχιτεκτονική των μαλακών ιστών, προσφέροντας μια πολύ αισθητική επιεμφυτευματική αποκατάσταση. Ωστόσο, η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων έχει ένα πιο υψηλό κοστολόγιο και δεν ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση. Θα πρέπει να συνυπολογίζεται το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς και να γίνεται ένα ενδελεχές σχέδιο θεραπείας ανάλογο με τις εκάστοτε ανάγκες.

Τα στάδια που απαιτούνται για την τοποθέτηση ενός ή περισσοτέρων εμφυτευμάτων είναι:

1) Προεγχειρητικός έλεγχος. Διενεργείται πλήρης κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος του ασθενούς και βάσει των ευρημάτων καθορίζεται ο ακριβής αριθμός και θέση των εμφυτευμάτων που χρειάζεται η κάθε περίπτωση.

2) Χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στις θέσεις όπου έχουν αποφασιστεί από τον προεγχειρητικό έλεγχο.

3) Αναμονή για επίτευξη οστεοενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων με το κόκκαλο του ασθενούς και αποκάλυψη των εμφυτευμάτων στο στοματικό περιβάλλον.

4) Μετά από χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων για διαμόρφωση των μαλακών ιστών μπορούν να ληφθούν τα αποτυπώματα/μέτρα για την κατασκευή της επιεμφυτευματικής αποκατάστασης.

Η σωστή στοματική υγιεινή εξασφαλίζει στους ασθενείς μας στόμα υγιές και με ευχάριστη αναπνοή. Αυτό σημαίνει ότι:

• Τα δόντια διατηρούνται καθαρά και χωρίς υπολείμματα τροφών και μικροβίων

• Τα ούλα διατηρούνται υγιή και δεν ματώνουν με τη βούρτσα ή με το νήμα

• Δεν υπάρχει κακοσμία στόματος

Εάν οι ασθενείς μας διαπιστώνουν πόνο ή αιμορραγία στα ούλα με την οδοντόβουρτσα ή το νήμα και εάν η αναπνοή είναι μονίμως δυσάρεστη, τότε θα πρέπει να επισκεφθούν τον οδοντίατρό ή ειδικό περιοδοντολόγο.

Η στοματική υγεία των ασθενών μας μπορεί να βελτιωθεί όταν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση πάνω στις μεθόδους στοματικής υγιεινής αλλά η βελτίωση αυτή δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν δεν υπάρχει συνεχής ενημέρωση και παρότρυνση των ασθενών μας. Το τελευταίο αναδεικνύει τη σπουδαιότητα των τακτικών επανελέγχων και θεραπευτικών επανεξετάσεων για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος (υποστηρικτική θεραπεία).

Οι οδηγίες στοματικής υγιεινής πρέπει να εξειδικεύονται αναλόγως την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Μια λογική πρόταση για τη διατήρηση της υγείας των ούλων είναι να γίνεται το βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα και για την πρόληψη εμφάνισης τερηδονικών βλαβών το βούρτσισμα αυτό να γίνεται κατά προτίμηση με φθοριούχο οδοντόκρεμα και μετά τα γεύματα. Η στοματική υγιεινή των ασθενών μας θα πρέπει να περιλαμβάνει το βούρτισμα των δοντιών με τη χρήση οδοντόβουρτσας, τη χρήση μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού καθώς και τον καθαρισμό της γλώσσας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η χρήση των μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού είναι εξίσου σημαντική με τη χρήση της οδοντόβουρτσας καθώς είναι απολύτως τεκμηριωμένο ότι οι βλάβες των ιστών στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα καθώς και οι τερηδονικές βλάβες πρωτοεμφανίζονται στις μεσοδόντιες περιοχές εξαιτίας της ανεπαρκούς απομάκρυνσης της μικροβιακής πλάκας με την αποκλειστική χρήση μόνο της οδοντόβουρτσας.

Τι είναι η οδοντική υπερευαισθησία;

Η οδοντική ευαισθησία αποτελεί κοινό οδοντικό πρόβλημα και αρχίζει να συμβαίνει όταν εκτίθεται το πιο μαλακό, εσωτερικό μέρος του δοντιού, η λεγόμενη οδοντίνη. Η οδοντίνη βρίσκεται κάτω από το σμάλτο και τα ούλα.

Χιλιάδες μικροσκοπικά κανάλια διαπερνούν την οδοντίνη και φτάνουν στο κέντρο του δοντιού. Μόλις η οδοντίνη εκτεθεί, τα εξωτερικά χημικά, θερμικά, απτικά ή ωσμωτικά ερεθίσματα μπορεί να ερεθίσουν τα νεύρα εσωτερικά του δοντιού με αποτέλεσμα τον χαρακτηριστικό σύντομο, οξύ πόνο της οδοντικής ευαισθησίας.

Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί κατά τη μάσηση, κατά την κατάποση τροφών και υγρών, ειδικά αν αυτά είναι πολύ ζεστά ή πολύ κρύα, ακόμα και κατά την είσοδο κρύου αέρα στη στοματική κοιλότητα. Η αντίληψη του πόνου διαφέρει για κάθε δόντι και για κάθε ασθενή αφού σχετίζεται με τη διαφορετική ενόχληση στον πόνο και επηρεάζεται από συναισθηματικούς και ψυχικούς παράγοντες.

Η οδοντική υπερευαισθησία μπορεί να έχει τα εξής αίτια:

* Την κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών (χυμοί φρούτων, κρασί, αναψυκτικά κ.α.), τα οποία προκαλούν τη διάλυση της φυσικής απόφραξης των οδοντινοσωληναρίων, ακόμη και την παρεμπόδιση της δημιουργίας οδοντίνης

* Το λανθασμένο τρόπο βουρτσίσματος που προκαλεί αποτριβή του δοντιού

* Την παραμέληση της οδοντικής υγιεινής

* Το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός) που οδηγεί στη φθορά της αδαμαντίνης

* Την περιοδοντίτιδα ή την υφίζηση των ούλων

* Τον τερηδονισμό, που λόγω της καταστροφής της αδαμαντίνης οδηγεί στην έκθεση της οδοντίνης στο εξωτερικό περιβάλλον

* Το σύνδρομο του ραγισμένου/ σπασμένου δοντιού που προκαλεί τη μετάδοση των εξωτερικών ερεθισμάτων στις νευρικές απολήξεις της οδοντίνης

* Τη μη ελεγχόμενη λεύκανση των δοντιών, που μπορεί να προκαλέσει χημική διάβρωση των δοντιών όταν εφαρμόζεται τακτικά ή/και σε υπερβολική δοσολογία, χωρίς τον έλεγχο του οδοντιάτρου

* Συγκεκριμένες οδοντιατρικές εργασίες όπως ο καθαρισμός των δοντιών και το σφράγισμα. Στις περιπτώσεις αυτές η ευαισθησία είναι προσωρινή και διαρκεί λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

Η υπεραισθησία των δοντιών μπροεί να αντιμετωπιστεί με:

- Οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα για ευαίσθητα δόντια

- Eφαρμογή φθοριούχων σκευασμάτων στο ιατρείο

- Aποκατάσταση εκτεταμένων διαβρώσεων με σφραγίσματα από συνθετικές ρητίνες ή υαλοϊονομερείς κονίες

- Oδηγίες στοματικής υγιεινής και συμβουλές για την αποφυγή κατανάλωσης όξινων τροφών

Μεταβολικό σύνδρομο

Ονομάζεται το σύνδρομο κατά το οποίο ο ασθενής παρουσιάζει ταυτόχρονα δυσγλυκαιμία, αυξημένα τριγλυκερίδια, παχυσαρκία και υπέρταση υπέρταση (Lamster & Pagan 2017). Οι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη και περιοδοντικών νοσήματων. Τα τελευταία χρόνια λόγω του κοινού παθογενετικού μηχανισμού συσχέτισης περιοδοντικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων, η περιοδοντική θεραπεία αποτελεί μέρος της θεραπείας του μεταβολικού συνδρόμου για μείωση ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη, μέσω της περεταίρω μείωσης των μεσολαβητών φλεγμονής (CRP, TNF-a, IL) και βελτίωσης της λειτουργίας των ενδοθηλιακών κυττάρων όπως έχουν αποδείξει οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια.

Αναστολείς διαύλων ιόντων ασβεστίου

• Περιγράφονται ως αντιυπερτασικά, αντιαρρυθμικά ή αντιστηθαγχικά φάρμακα και ρυθμίζουν κυρίως τη διακίνηση των ιόντων ασβεστίου που γίνεται μεμβράνη των κυττάρων

• Συνδέθηκαν με τη διόγκωση των ούλων για πρώτη φορά το 1984 (Ramon και συν. 1984) με αυξανόμενο από τότε ρυθμό δημοσιευμένων εργασιών

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διογκώσεων

• Μεταβλητές των φαρμάκων(δόση, διάρκεια, συγκέντρωση στον ορό και το σάλιο). Η αντικατάσταση της νιφεδιπίνης από άλλο σκεύασμα της ίδιας φαρμακολογικής οικογένειας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη βαρύτητα των διογκώσεων, ωστόσο η καλύτερη λύση για την υποχώρηση των διογκώσεων είναι η διακοπή ή η αντικατάσταση του υπαίτιου φαρμάκου (Academy Report 2004). Η αντικατάσταση αυτών των φαρμάκων συνιστάται έντονα πριν από οποιαδήποτε περιοδοντική επέμβαση προκειμένου να βελτιωθεί η πρόγνωση και να αποφευχθεί η υποτροπή

• Φλεγμονή μικροβιακής αιτιολογίας. Η μικροβιακή πλάκα δεν αποτελεί τον βασικό αλλά μάλλον τον υποβοηθητικό παράγοντα ανάπτυξης και εξέλιξης των διογκώσεων των ούλων. Αφ’ ότου αναπτυχθούν οι διογκώσεις, οδηγούν σε ευκολότερη συγκέντρωση και δυσκολότερη απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας, πράγμα που επιδεινώνει το φλεγμονώδες στοιχείο της βλάβης με αποτέλεσμα περεταίρω επιδείνωση της βλάβης

• Γενετικοί παράγοντες

Θεραπεία

1. Αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νόσων του περιοδοντίου με αποτρύγωση και ριζική απόξεση και έλεγχο του μικροβιακού φορτίου

2. Διακοπή ή αλλαγή του φαρμάκου με άλλο της ίδιας κατηγορίας που προκαλεί μικρότερες διογκώσεις. Συνιστάται η αντικατάσταση αυτών των φαρμάκων να γίνεται πριν από οποιαδήποτε περιοδοντική επέμβαση προκειμένου να βελτιωθεί η πρόγνωση και να αποφευχθεί η υποτροπή

3. Χειρουργική αντιμετώπιση των υπερπλασιών σε περιπτώσεις που εμμένουν παρά τη συντηρητική αντιμετώπιση ή σε περιπτώσεις υποτροπής

4. Διατήρηση του αποτελέσματος με αυστηρή προσκόλληση στο πρόγραμμα επανελέγχων για απομάκρυνση του μικροβιακού φορτίου και επανενεργοποίηση του ασθενούς

περιοδοντολόγος και εμφυτευματολόγος Μαρίνα Τσιράκη Ιωάννινα Άρτα